Goedkope keukens – kijk vooral naar het totaalplaatje

Keukens koop je niet elk jaar. En je wilt er ook niet teveel voor betalen. Alleen zijn de prijzen voor aangeboden keukens nogal wisselend. Wat is eigenlijk het verschil tussen een keuken van 15.000 euro of eentje van 5.000 euro? Vraag je dat, dan krijg je hele verhalen over technologieën, natuurstenen bladen en vernuftige afzuigkappen die in het kookeiland verwerkt zitten. Allemaal mooi, maar jij was van plan een van die goedkope keukens te kopen die niet te prijzig waren. Een keuken die strak in de lak zit kan er mooi uitzien maar ver boven je prijsverwachting uitstijgen. Dus ga uit van een totaal budget. Wat wil je maximaal kwijt voor je nieuwe keuken. Dat volledige budget is in drie delen te hakken:

  • Aankoop inbouwkeuken;
  • Aankoop apparatuur die je er extra in wilt hebben;
  • Montage en aansluiting van je inbouwkeuken.

Zoek het goede prijssegment

De meeste mensen gaan niet snel voor een keuken van 30.000 euro. Aan de andere kant zijn bouwmarkt keukens van 1.000 euro ook meer bedoeld voor een studentenkamer en detoneren die in je woonruimte. Keukens komen in absolute A-merken en in goedkope B- merken. Het is de truc om niet in de absolute A-top te gaan winkelen maar ook de te goedkope B’tjes te mijden. Dan kom je terecht in het segment waar je wilt zijn: niet te veel geld voor eigenlijk best mooie goedkope keukens.

Goedkope merken leveren niet altijd goedkope keukens!

Sommige zaken lijken goedkope keukens aan te bieden. Een Zweedse gigant is daar het schoolvoorbeeld van. Maar als je eenmaal klaar bent met het samenstellen van alle keukenonderdelen en je gaat afrekenen, schrik je. Dan meldt de kassa al snel 8.000 euro of meer. Voor dat geld kun je elders topkeukens kopen. En jij was nu net bezig een goedkope keuken op de kop te tikken. De prijzen hiervan variëren maar zitten echt ver onder de 8.000 euro. Die lopen gemiddeld tussen de 2.500 en 4.500 euro.

Past alles meteen? Bingo!

Goedkoop heeft ook te maken met de keuken zoals je hem in de showroom of online ziet staan. Check de standaardmaten van zo’n keuken en controleer of de samenstelling meteen zal passen in de ruimte die je voor je inbouwkeuken had bestemd. Een te grote keuken geringer maken voor een kleinere ruimte gaat in de papieren lopen. Een te kleine keuken in je grote ruimte neerzetten, is ook geen gezicht. De verhouding tussen de keukenaanbieding en de ruimte die je ervoor hebt, moet kloppen. Want zodra je aan een standaard keuken gaat zagen of aanbouwen, lopen de kosten snel op. Kijk ook even waar je bestaande leidingen naar toe moeten. Zitten die al ongeveer op de goede plek? Of moet je water en afvoer gaan verplaatsen. Loodgieters kosten liegen er niet om.

Goedkope keukens en dure apparatuur

Niet elke keukenprins heeft dezelfde apparatuur nodig. Sommige zaken zoals een koelkast moeten aanwezig zijn. Maar een vrieskast is soms overbodig. Bijvoorbeeld als je alleen bent thuis en je koelkast heeft al wel een vriesvakje. Kijk even welke apparatuur voor jou nodig is en zoek naar goedkope keukens waar die al in zitten. Elk apparaat dat je extra aankoopt, verhoogt de uiteindelijke keukenprijs.