Hoe kies je de juiste lijst?

Een lijst voor een schilderij of kunstwerk heeft eigenlijk twee functies: het uiterlijk ervan kan het kunstwerk versterken en het beschermt het kunstwerk. Het is wel een dun lijntje als je gaat kijken bij lijsten, want je wilt niet dat het kunstwerk te veel naar de achtergrond vervalt. Daarom kan het nog knap lastig zijn om bij de lijsten een juiste keuze te maken. Daarnaast kan je kiezen voor op maat gemaakte lijsten, of standaardmaten. 

De geschiedenis van omlijstingen

Het inlijsten van kunstwerken en dan met name schilderijen is al in de 14e eeuw uitgevonden. Vroeger vond men het in de Middeleeuwen namelijk jammer dat kunstwerken snel verloren gingen door invloeden van buitenaf. Een van de grootste problemen in die tijd was het kromtrekken van de schilderijen. Om dat te voorkomen werden planken van oude deuren en tafels aan elkaar gelijmd om zo het doek in zijn vorm te houden. Op deze manier ontstond de basis van de lijsten die we vandaag de dag nog kennen. 

Deuren en kasten hadden altijd versieringen waardoor ook de omlijstingen veel versieringen hadden. Doordat we in de eeuwen door omlijstingen zijn blijven gebruiken, hebben we ook de versieringen mee genomen in de eeuwen daarna. Nog steeds vinden we het sierlijke karakter in de omlijstingen van groot belang. 

Kies de juiste uitstraling van je lijst

Eigenlijk is de belangrijkste keuze de uitstraling van je lijst. Wat wil je dat de omlijsting uitstraalt? En hoe kan je jouw kunstwerk beter tot zijn recht laten komen? Over smaak valt natuurlijk nooit te twisten, maar toch kan een omlijsting er faliekant naast zitten. Wil je juist een hele opvallende omlijsting en past dat bij het kunstwerk? Want vaak past een opvallende omlijsting niet bij een minimalistisch kunstwerk. Ook is de grootte van de omlijsting belangrijk, want een te dunne omlijsting bij een groot kunstwerk valt in het niet. Zoek naar een balans waarbij de omlijsting past bij het kunstwerk en ze elkaar versterken. 

Zorg dat het schilderij spreekt

Uiteraard staat een lijst minder centraal dan het kunstwerk zelf en daarom is het belangrijk om ook de juiste stijl en kleur te kiezen. Als je gaat voor de perfecte omlijsting dan wordt het kunstwerk versterkt erdoor. Dit kan je creëren door een belangrijke kleur van het kunstwerk terug te laten komen in de omlijsting. Hierdoor zorg je voor een eenheid en staat de omlijsting niet op zichzelf. Voorkom dat de lijst volledig de aandacht trekt. 

Een lijst uit kiezen is eigenlijk een hele persoonlijke keuze omdat het een smaak is. Wel is het belangrijk dat je het kunstwerk naar een hoger niveau tilt en zorgt voor een balans tussen de omlijsting en het kunstwerk. Je wilt namelijk lijsten gebruiken om het kunstwerk naar een hoger niveau te tillen, maar ook het beschermen. Neem dus vooral niet een te grote, maar ook niet een te kleine omlijsting en laat een kleur van het kunstwerk terugkomen erin om te zorgen dat er een eenheid ontstaat.