De stapelaar vind je vaker terug in zowel industriële als commerciële werkplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een magazijn dat gekoppeld is aan een winkel, maar ook in grotere warehouses en loodsen kom je ze regelmatig tegen. Het is dan ook een multifunctionele machine die de voordelen van een heftruck en een pompwagen combineert. Je kunt pallets eenvoudig liften en verplaatsen en stapelen wanneer dat nodig is. In onze blog vertellen we er meer over.
De stapelaar is gebruiksvriendelijk
Een groot voordeel al dan niet het belangrijkste voordeel van de stapelaar is dat het apparaat enorm gebruiksvriendelijk is. In de regel zijn ze uitgerust met bedieningsknoppen die in de ergonomische handgrepen zijn verwerkt. Waarmee als je gebruiker de pallets kan tillen laten zakken en verplaatsen. Zonder dat je kracht hoeft te zetten. Een ander voordeel is dat het ook hoger kan tillen dan bijvoorbeeld een elektrische pompwagen. Dus vooral in magazijnen en loodsen met wat hogere stellingen is het zeker geen overbodige luxueuze. De keerzijde van de medaille is dat vrijwel iedereen een pompwagen mag bedienen, maar voor het bedienen hiervan heb je een certificaat nodig.
Hef- en laadvermogens
Stapelaars heb je in verschillende soorten en maten en ook met uiteenlopende functionaliteiten. De meeste elektrische stapelaars hebben een maximaal hefvermogen van 2 meter terwijl er ook modellen zijn die tot wel 5 meter kunnen tillen. Ook qua hefvermogen zijn er verschillen te detecteren en doorgaans kunnen er pallets van tussen de 1200 en 1600 kilo getild worden. Welk model je kiest is natuurlijk afhankelijk van wat je behoeftes zijn. Hogere stellingen en zwaardere goederen vragen immers om een model waarmee je die hoogtes en pallets met dat gewicht kunt bewerken.
De batterij van een elektrische stapelaar
De stapelaar wordt aangedreven door een elektromotor en logischerwijs is de machine uitgerust met een batterij. Doorgaans kun je kiezen voor een model die op lithium-ion batterijen werkt of je kunt kiezen voor gel batterijen. Gel batterijen zijn de betere keuze. Ze zijn sterker en gaan langer mee terwijl lithium-ion batterijen soms kunnen gaan lekken. En dat wil je natuurlijk niet hebben in een productieomgeving. Een ander groot voordeel heeft te maken met de capaciteit. Zoals gezegd zijn gel batterijen sterker en gaan dus ook langer mee. Zo kun je een stapelaar die op gel batterijen werkt prima een volledige werkdag gebruiken zonder dat je ‘m aan de lader hoeft te zetten.
Waarom juist de stapelaar kiezen?
Nu vraag je jezelf af waarom de stapelaar handiger is dan een elektrische pompwagen, een heftruck of een reachtruck. Allereerst zijn hef- en reachtrucks een stuk duurder. Wanneer je ‘m dan niet vaak gebruikt is het zonde van je investering. Terwijl je met deze machine vrijwel dezelfde werkzaamheden kunt uitvoeren. Je kunt pallets alleen niet kantelen, dat dan wel weer als een nadeel kan worden gezien. Ten tweede rijden de meeste trucks nog altijd op diesel of LPG. Daardoor zijn ze een stuk minder milieuvriendelijk dan een elektrische variant. De laatste belangrijke reden heeft te maken met de vrijheid. Alle machines die je gebruikt hebben een draaicirkel en bij een stapelaar is die een stuk kleiner dan bijvoorbeeld van een heftruck of een reachtruck.