Bouwen in Nederland

Bouwen in Nederland gebeurt op grote schaal maar ook op kleine schaal.

Bouwen in Nederland

Grote huizen, kleine huizen, flats, villa’s en zelfs woonboten, in Nederland staan ontzettend veel huizen. Als er een huis, kantoor of snelweg gebouwd moet worden werken daar veel verschillende mensen aan mee.  Als je besluit om te gaan bouwen heb je eerst een stuk grond nodig, een bouwperceel. Ook heb je toestemming nodig van de gemeente voor het bouwen van een huis of kantoor.

Beginnen met bouwen

Voordat je aan de bouw kunt beginnen heb je eerst een architect en een aannemer nodig. De architect tekent hoe het huis of kantoor eruit moet gaan zien en de aannemer zorgt ervoor dat het huis of kantoor gebouwd wordt.

Bouwen aannemer

Op aanwijzingen van de aannemer bouwen metselaars, timmerlui en stukadoors de huizen of kantoren. Voor de afwerking van huizen en kantoren komen de schilders voor het verven en de glaszetters plaatsen de ramen in de huizen of kantoren. De bouw van een huis kan wel een jaar gaan duren en de bouw van een kantoor duurt vaak nog langer.

Hoe gaat het bouwen

Als je het bouwperceel en de bouwvergunning allemaal geregeld hebt kun je beginnen met bouwen.  Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat de juiste stenen, de kozijnen, het isolatiemateriaal en de betonvloeren bestelt worden. Bij de bouw van een huis is er altijd een uitvoerder aanwezig.

Bouwen op kleine schaal

Hij zorgt ervoor dat de bouwput ontgraaft wordt door een graafmachine. Als deze diep genoeg is dan kan de fundering gemaakt worden, deze moet sterk zijn, want een huis mag natuurlijk niet in gaan zakken. Een enkele keer moeten er heipalen onder een huis worden aangebracht. Dit zijn betonnen palen waarover een betonnen balk wordt gemaakt en hierover komt de begane grondvloer.

Bouwen huis

Het huis wordt goed geïsoleerd doordat de buitenste muur van baksteen is en de binnenste muur van kalkzandsteen en daar tussen in komt een luchtspouw. Zo komt er ook geen water van buiten naar binnen en een voeger werkt deze muren nog netjes af.

Mensen

Bij het bouwen van een huis zijn er iedere dag bouwvakkers aanwezig en als na een paar maanden de beneden verdieping eindelijk klaar is wordt er een bouwlift aangeschaft om zo de materialen voor de bovenverdieping naar boven te vervoeren.

Bouwen materieel

Ook ben je bij het bouwen van een huis een hijskraan en steigers nodig. Als de bekisting is getimmerd  en de muren gemetseld zijn dan wordt als laatste het dak geplaatst. Het plaatsten van het dak gebeurd in één keer en dan is het hoogste punt van de bouw van het huis bereikt.

Bouwen in Nederland

Nu is het huis klaar is aan de buitenkant kan het glas erin gezet worden, de tegels in de keuken en badkamer aangebracht worden, de trap geplaatst worden en de schilder kan de binnenkant nog even netjes afschilderen. Als dit allemaal is gebeurd kan het huis worden opgeleverd.

 

De bouw van kantoren

De bouw van kantoren gaat ongeveer hetzelfde als bij het bouwen van een huis. Ook bij het bouwen van een kantoor heb je een bouwperceel en toestemming van de gemeente nodig. Toch komt er bij het bouwen van een kantoor veel extra werk bij kijken. Kantoren zijn meestal hoger dan een huis, flat of villa, en er moet rekening gehouden worden met de hoeveelheid mensen die in het kantoor gaan zijn.

Een verbouwing is in deze tijden de veel gemaakte keuze omdat dat duurzamer is en meer kansen geeft om voor de opdrachtgever binnen beperkte middelen toch een geschikte huisvesting te maken. Hier zie je een grote verbouwing van een vrijstaande woning:

Functioneel kantoor

Kantoren moeten functioneel zijn. Als er een kantoor door een architect wordt ontworpen moet hij ook met veel dingen rekening houden. Zo wil iedereen tegenwoordig een eigen werkplek, dus er moet ruimte genoeg zijn. Ook moet er rekening gehouden worden met internetaansluitingen, kastruimte, een vergaderzaal en niet te vergeten een lunchruimte voor het personeel. Het bouwen van een kantoor is altijd een groot project en brengt veel meer werk met zich mee dan het bouwen van een huis.

 

De aannemer en architect

Bij de bouw van een huis, villa of kantoor heb je altijd de hulp van een aannemer nodig. Een aannemer is iemand die ervoor zorgt dat de bouw voor de bepaalde prijs en binnen de afgesproken tijd volledig klaar is. Een aannemer is dus verantwoordelijk om de bouwactiviteiten te coördineren en te realiseren.

Bestek voor de aannemer

Een architect kan worden ingeschakeld door de opdrachtgever. De architect tekent de wensen van de opdrachtgever op papier, zodat de aannemer precies weet hoe en wat er gebouwd moet gaan worden. Voordat er begonnen wordt met de bouw van een huis of kantoor  wordt er ook altijd een bestek gemaakt door de architect.

Materialisatie

Hierin staat welke materialen er voor de bouw worden gebruikt. Zo staat erin vermeld welke dakpannen, welke stenen en welke houtsoort er gebruikt gaat worden met het bouwen van het huis of kantoor. Bij de bouw van projecten zoals bedrijfsgebouwen, winkels of scholen is er altijd sprake van een opdrachtgever en de aannemer moet zich altijd aan de wet- en regelgeving, zoals het Bouwbesluit en de Woningwet , houden. Ook zijn de regelgeving van de arbeidsomstandigheden, het milieu en de voorschriften van nutsbedrijven erg belangrijk.

 

De bouw van snelwegen

Een hele andere tak van sport is het civiele werk. Het aanleggen van een snelweg gebeurd meestal, omdat er in Nederland erg veel files zijn. Met het aanleggen van een snelweg los je een groot deel van het file probleem op. In de grotere steden in Nederland worden er vaak extra snelwegen aangelegd om de leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren.

Snelweg

Het aanleggen of de uitbreiding van een snelweg kost enorm veel tijd en er wordt dus ook vaak 24 uur per dag aan gewerkt, zodat het aanleggen van een snelweg snel klaar is en de autorijder de minste hinder ervan heeft. Meestal bestaat een snelweg uit gescheiden rijbanen en moeten over tenminste twee rijstroken en een vluchtstrook beschikken.

Kosten bouwen

Bij het bouwen van een huis, kantoor, villa of woonboot komen er veel verschillende kosten bij kijken. Het is daarom ook erg belangrijk dat je goed informeert bij verschillende bedrijven. Vraag offertes aan bij aannemers en architecten.  De kosten kunnen nogal uiteenlopen en door offertes aan te vragen krijg je een goed overzicht van de kosten die bij de bedrijven berekend worden.

Bekijk hier kostenbesparende offertes